Česta pitanja

Prikupili smo odgovore na neka od čestih pitanja o Family Linku. Ako već koristite aplikaciju i imate svoje pitanje, više informacija možete saznati u našem centru za pomoć.

Način rada

Kako funkcionira Family Link?

Googleova aplikacija Family Link pomaže roditeljima da ostanu u tijeku dok njihovo dijete ili tinejdžer istražuje na svojem Android uređaju i omogućuje roditeljima postavljanje osnovnih digitalnih pravila za svoju obitelj.

Prije svega, dijete/tinejdžer trebat će imati kompatibilni uređaj (pogledajte koji uređaji funkcioniraju s Family Linkom). Roditelji zatim mogu započeti s preuzimanjem Family Linka na svoj uređaj (Android ili iPhone).

Ako dijete/tinejdžer već ima račun, Family Link će njegovog roditelja voditi kroz postupak povezivanja njegovog računa s računom njegovog djeteta. Kao dio tog postupka dijete/tinejdžer možda će također morati preuzeti aplikaciju Family Link (za dijete/tinejdžera) na svoj telefon radi dovršetka postupka povezivanja računa.

Roditelji također mogu upotrebljavati Family Link za izradu Google računa za svoje dijete mlađe od 13 godina (ili odgovarajuće dobi u svojoj zemlji). Nakon dovršetka, djeca se mogu prijaviti na svoj uređaj pomoću svojeg novog računa.

Nakon povezivanja računa, roditelji mogu koristiti Family Link da bi lakše pratili vrijeme upotrebe uređaja i upravljali sadržajem koji dijete koristi.

Blokira li Family Link sav neprikladan sadržaj za moju djecu?

Ne. Family Link ne blokira neprikladan sadržaj, no neke aplikacije možda imaju vlastite opcije filtriranja. Određene Googleove aplikacije poput Pretraživanja i Chromea sadrže opcije filtriranja koje možete pronaći u Family Linku. Za roditelje tinejdžera u dobi od 13 godina i starijih, ograničeni način rada na YouTubeu opcionalna je postavka koja se može upotrijebiti za uklanjanje sadržaja koji je potencijalno namijenjen odraslima. Ti filtri nisu savršeni, pa bi se stoga katkad mogli potkrasti eksplicitni, vizualni ili ostali sadržaj za koji možda ne biste htjeli da vaše dijete vidi. Preporučujemo da pregledate postavke aplikacija te postavke i alate koje nudi Family Link kako biste odlučili što odgovara vašoj obitelji.

Mogu li roditelji koristiti Family Link na Androidu?

Da. Roditelji mogu pokrenuti Family Link na Android uređajima s instaliranim sustavom KitKat (4.4) i novijom verzijom.

Mogu li roditelji koristiti Family Link na iOS uređajima?

Da. Roditelji mogu pokrenuti Family Link na iPhone uređajima s instaliranim sustavom iOS 11 ili novijom verzijom.

Mogu li roditelji koristiti Family Link u web-pregledniku?

Roditelji mogu upravljati nekim postavkama računa djeteta putem web-preglednika. Za ostale značajke poput postavljanja ograničenja vremena upotrebe roditelji moraju imati aplikaciju Family Link na Android ili iPhone uređaju.

Mogu li djeca ili tinejdžeri koristiti Family Link na Androidu?

Za najbolje rezultate preporučujemo da djeca ili tinejdžeri upotrebljavaju Android uređaje 7.0 (Nougat) ili novije verzije. Family Link možda će također raditi na uređajima s verzijama Androida 5.0 i 6.0 (Lollipop i Marshmallow). Da biste saznali više, pogledajte centar za pomoć.

Mogu li djeca/tinejdžeri upotrebljavati Family Link na Chromebooku (ChromeOS)?

Djeca i tinejdžeri mogu se prijaviti na svoj Google račun na Chromebookovima. Roditelji mogu npr. upravljati Chromebookom i postavkama računa djeteta te postavljati ograničenja za web-lokacije. Saznajte više ovdje.

Mogu li djeca/tinejdžeri upotrebljavati Family Link na iOS uređajima i u web-preglednicima?

Djeca i tinejdžeri mogu se prijaviti na svoj Google račun na iOS uređajima i u web-preglednicima uz roditeljski pristanak. Roditelji i dalje mogu upravljati nekim postavkama računa svojeg djeteta, a te se postavke primjenjuju kada se dijete prijavi i upotrebljava Googleove aplikacije i usluge na iOS uređaju ili na webu. Ostale značajke u aplikaciji Family Link poput upravljanja aplikacijama kojima se koriste vaša djeca i postavljanja ograničenja vremena upotrebe neće biti dostupne roditeljima dok dijete upotrebljava iOS uređaj ili kada je prijavljeno na web. Saznajte više o prijavljivanju djece/tinejdžera na iOS uređaje i u web-preglednike.

Koliko dugo traje postavljanje djetetovog uređaja i Google računa?

Planirajte da će postavljanje Google računa i Android uređaja vašeg djeteta trajati otprilike 15 minuta.

Računi

Postoji li minimalna dob djeteta u kojoj se njegovim Google računom može upravljati putem Family Linka?

Ne. Vi odlučujete o tome kada je vaše dijete spremno za svoj prvi Android telefon ili tablet.

Hoće li moje dijete vidjeti oglase dok je prijavljeno na svoj Google račun?

Da, Googleove usluge prikazuju oglase i vaše će dijete možda vidjeti oglase kada koristi naše proizvode.

Mogu li koristiti Family Link za nadziranje svojeg tinejdžera?

Da, Family Link može se koristiti za nadziranje tinejdžera (djece starije od 13 godina ili odgovarajuće dobi za pristanak u vašoj zemlji). Za razliku od djece mlađe od dobi za pristanak, tinejdžeri imaju mogućnost zaustaviti nadziranje u bilo kojem trenutku. U tom ćete slučaju primiti obavijest, a njihovi će uređaji biti privremeno zaključani i neupotrebljivi.

Mogu li upotrebljavati svoj račun koji sam dobio u školi ili na poslu za upravljanje svojom obitelji?

Ne. Računi dobiveni putem posla ili škole ne mogu se koristiti za upravljanje obiteljskom grupom. Uz Family Link možete koristiti osobni Google račun poput Gmail računa.

Zašto djeci čijim se računom upravlja dopuštate da na svojim nadziranim uređajima imaju instaliran samo jedan Google račun?

Ovo ograničenje pomaže nam zadržati važne funkcionalnosti proizvoda. Primjerice, ako se na uređaju nalazi drugi račun, djeca mogu prijeći na taj račun da preuzmu aplikacije iz Playa bez odobrenja roditelja.

Što se događa kada moje dijete navrši 13 godina (ili odgovarajuću dob u vašoj zemlji)

Kada vaše dijete napuni 13 godina (ili odgovarajuću dob u vašoj zemlji), imat će opciju za nadogradnju na redovni Google račun. Prije nego što dijete napuni 13 godina roditelji će dobiti e-poruku s obavijesti da će njihovo dijete na svoj rođendan ispuniti uvjete za preuzimanje kontrole nad svojim računom tako da njime više nećete moći upravljati. Na dan kada dijete napuni 13 godina može birati želi li upravljati vlastitim Google računom ili dalje dopustiti roditeljima da računom upravljaju umjesto njega. Ako vaše dijete odluči preuzeti odgovornost za svoj račun, ali vi još uvijek želite ostati u tijeku, nadzorni alati Family Linka mogu se ponovno omogućiti pomoću aplikacije Family Link (za dijete/tinejdžera) na djetetovom uređaju. Više informacija pročitajte u našem centru za pomoć.