Tips voor gezinnen

Met Family Link kun je bepaalde basisregels instellen voor het gebruik van technologie in je gezin, maar je bepaalt zelf welke apps en services je kind mag gebruiken. Houd er rekening mee dat Google-apps niet speciaal zijn ontworpen met het oog op de veiligheid van kinderen. Bekijk de volgende gids voor ouders om je kind te helpen slimme keuzes te maken bij het gebruik van een mobiel apparaat.

 • Sterke wachtwoorden maken

  Een van de makkelijkste manieren om de gegevens van je kind online te beschermen, is door sterke, veilige wachtwoorden te gebruiken.

  Een sterk wachtwoord bedenken
  • Cijfers, symbolen, hoofdletters en kleine letters combineren

  • Geen eenvoudig te raden wachtwoorden gebruiken, zoals '12345' of 'wachtwoord'

  • Geen persoonlijke gegevens opgeven, zoals verjaardagen of adressen

  • Unieke wachtwoorden maken

  • Wachtwoorden geregeld updaten

  Tips voor jonge kinderen

  Voor een wachtwoord dat makkelijk te onthouden is, kun je een favoriet liedje of zinnetje gebruiken. Als het nodig is om het wachtwoord van je kind op te schrijven, dan kun je dat beter in de vorm van een hint doen. Stel dat het wachtwoord '@@rdbei30' is, schrijf dan als hint bijvoorbeeld 'favoriete ijs @ + favoriete getal'.

  Tips voor grotere kinderen

  Help je kind een herinnering in de agenda te zetten om het wachtwoord elke zes maanden te updaten. Kinderen kunnen het wachtwoord van hun Google-account wijzigen via de website Mijn account. Als het kind het wachtwoord vergeten is en het ook niet aan jou heeft verteld, kun je het wachtwoord altijd resetten in Family Link.

 • Contentfilters gebruiken

  Contentfilters kunnen niet alles blokkeren wat onveilig is voor kinderen, maar wel bepaalde typen ongepaste content zoveel mogelijk tegenhouden.

  Verwachtingen stellen, niet alleen filters instellen

  Je kunt expliciete zoekresultaten (zoals porno) eruit filteren op Google met de instelling SafeSearch. Ook in Google Play kun je filters instellen op basis van app-beoordelingen. Het doel van deze filters is om seksueel expliciete content of content met expliciet geweld te blokkeren, maar ze kunnen apps en services niet volledig veilig voor kinderen maken of alle content blokkeren waartegen je ze wilt beschermen. Daarom is het nog steeds het beste om met kinderen te praten over het soort content dat ze bekijken, de games die ze spelen, welke content ze delen op hun apparaat en wat ze kunnen doen als ze iets tegenkomen wat ongepast is.

  Tips voor alle kinderen

  Maak het voor je kind makkelijker op internet leuke dingen te vinden die jij goedkeurt. Voeg in Chrome bladwijzers voor websites toe. Naarmate je kinderen ouder worden, kun je de contentfilters en beperkingen aanpassen door bijvoorbeeld specifieke websites in Chrome en apps op Android-apparaten te blokkeren of toe te staan.

 • Schermtijd in balans houden

  Hoeveel schermtijd je kind krijgt, bepaal je helemaal zelf. Als je dat wilt, kun je ook beperkingen instellen.

  Apparaatvrije tijd instellen

  Met Family Link kun je het apparaat van je kind op bepaalde tijden vergrendelen. Bijvoorbeeld:

  • Bedtijd: stel een bedtijdroutine in om de telefoon te vergrendelen wanneer je kind slaapt.

  • Huiswerk of het avondeten: vergrendel apparaten, zodat je kind zich kan richten op andere activiteiten, bijvoorbeeld huiswerk maken of tijd doorbrengen met de rest van het gezin.

  Tips voor alle kinderen

  Misschien vind je het handig om de schermtijd af te stemmen op het kijk-, speel- of leergedrag van je kind. In de activiteitsrapporten van de Family Link-app kun je precies zien welke apps je kind het meest gebruikt.

 • Privégegevens privé houden

  Help je kind zichzelf online te beschermen. Leer je kind bijvoorbeeld hoe het verdacht gedrag kan herkennen en leg uit dat persoonlijke gegevens geheim moeten blijven.

  Wanneer een bericht, link of e-mail moet worden vermeden
  • Als het bericht, de link of de e-mail van een vreemde komt

  • Als er om accountgegevens wordt gevraagd

  • Als het te goed klinkt om waar te zijn

  • Als het een vreemde link of vreemd bestand is, zelfs als deze afkomstig is van een bekende

  Wat je niet moet delen

  Zorg dat je kind weet welke gegevens geheim moeten blijven. Zo mag het woonadres, de naam van de school of het telefoonnummer nooit online worden gedeeld op plekken waar vreemden deze informatie kunnen bekijken.

  Tips voor jonge kinderen

  Herinner je kind eraan dat sommige dingen op internet niet echt zijn en moedig je kind aan om bij jou te komen met vragen als iets niet helemaal duidelijk is.

  Tips voor grote kinderen

  Zorg er voor de zekerheid voor dat je kind weet hoe het een ongewenst contact of lastig persoon kan blokkeren.

 • Samen ontdekken

  Als je met je kind over technologie wilt praten, kun je makkelijker een gesprek beginnen als je weet wat je kind leuk vindt.

  De favoriete apps van je kind leren kennen

  In de activiteitsrapporten van de Family Link-app kun je zien welke Android-apps en -games je kind het leukst vindt en waaraan het de meeste tijd besteedt.

  Bepalen wat goed is voor je kind

  Op Google Play kun je gezinsvriendelijke content herkennen aan de gezinsster. De ster geeft een voorgestelde leeftijdscategorie voor de content weer. Bij apps en games kun je aan de contentbeoordelingen zien voor welke leeftijd deze bestemd zijn. Je kunt filters instellen op basis van deze beoordelingen. Tot slot kun je in de aanvullende informatie van een app lezen of deze advertenties bevat, in-app-aankopen aanbiedt of machtigingen vereist die je belangrijk vindt.

Ga voor meer tips, tools en informatiebronnen voor ouders naar:

Family Link instellen

Voordat je de app downloadt, kan het handig zijn om nog wat meer informatie te bekijken over welke apparaten met Family Link werken en wat je nodig hebt om een account voor je kind in te stellen.

Aan de slag
Android-telefoon