Tips voor gezinnen

Met Family Link kun je bepaalde basisregels instellen voor het technologiegebruik van je kinderen, maar het blijft uiteindelijk aan jou om te bepalen welke apps en services ze mogen gebruiken. Onthoud dat bij de ontwikkeling van Google-apps niet specifiek rekening is gehouden met kindveiligheid. In de volgende gids voor ouders vind je tips waarmee je je kinderen kunt helpen slimme keuzes te maken bij het gebruik van hun apparaat.

 • Sterke wachtwoorden maken

  Een van de makkelijkste manieren om de gegevens van je kinderen online te beschermen, is door sterke, veilige wachtwoorden te gebruiken.

  Een sterk wachtwoord bedenken
  • Combineer cijfers, symbolen, hoofdletters en kleine letters

  • Vermijd iets wat eenvoudig te raden is, zoals 12345 of 'wachtwoord'

  • Vermijd persoonlijke gegevens, zoals verjaardagen of adressen

  • Maak wachtwoorden uniek

  • Pas wachtwoorden geregeld aan

  Tips voor jonge kinderen

  Voor een wachtwoord dat makkelijker te onthouden is, gebruik je bijvoorbeeld een favoriet liedje of woorden die ze leuk vinden. Als het helpt de wachtwoorden van je kinderen op te schrijven, doe je dat het beste met hints. Als het wachtwoord bijvoorbeeld '@@rdbei30' is, schrijf je als hint: 'favoriete ijs @ + favoriete getal'.

  Tips voor grotere kinderen

  Help je kinderen bij het inplannen van een agenda-afspraak, zodat ze elke zes maanden een herinnering voor het updaten van het wachtwoord ontvangen. Kinderen kunnen het wachtwoord van hun Google-account wijzigen via de website Mijn account. Als ze hun wachtwoord vergeten of je vergeten te vertellen wat het wachtwoord is, kun je het in Family Link altijd voor ze resetten.

 • Contentfilters gebruiken

  Contentfilters blokkeren mogelijk niet alles wat onveilig is voor kinderen, maar blokkeren wel bepaalde typen ongepaste content.

  Werk met filters en werk aan verwachtingen

  Je kunt expliciete zoekresultaten (zoals pornografie) wegfilteren van Google door gebruik te maken van SafeSearch. Ook in Google Play kun je filters instellen. Deze zijn gebaseerd op app-classificaties. Het doel van de filters is om seksueel expliciete content of content met expliciet geweld te blokkeren. De filters alleen maken apps en services echter niet volledig veilig voor kinderen en blokkeren mogelijk niet alle content waartegen je ze wilt beschermen. Daarom blijft de beste methode om met je kinderen te praten over het soort content waarnaar ze kijken, wat ze spelen, wat ze delen op hun apparaat en wat ze kunnen doen als ze iets tegenkomen wat ongepast is.

  Tips voor alle kinderen

  Maak het voor je kinderen eenvoudiger op het web dingen te vinden die ze leuk vinden en die je goedkeurt. Voeg in Chrome bladwijzers voor websites toe. Naarmate je kinderen ouder worden, kun je de contentfilters en beperkingen aanpassen door bijvoorbeeld specifieke websites in Chrome en apps op Android-apparaten te blokkeren of toe te staan.

 • Schermtijd in balans houden

  Hoeveel tijd je kinderen op hun apparaat mogen doorbrengen, bepaal je helemaal zelf, maar als je wilt, zijn er manieren om beperkingen te stellen.

  Apparaatvrije tijd instellen

  Met Family Link kun je de apparaten van je kinderen op specifieke tijdstippen vergrendelen. Bijvoorbeeld:

  • Bedtijd: stel een bedtijdroutine in om de telefoons te vergrendelen wanneer je kinderen slapen.

  • Huiswerk of het avondeten: vergrendel apparaten direct, zodat ze zich kunnen focussen op andere activiteiten, zoals huiswerk maken of tijd doorbrengen met de rest van het gezin.

  Tips voor alle kinderen

  Mogelijk wil je dat de schermtijd van je kinderen samenhangt met wat ze kijken, spelen of leren. In de rapporten over app-activiteit van Family Link zie je waar je kinderen de meeste tijd aan besteden.

 • Privégegevens privé houden

  Zorg dat je kinderen zichzelf online beschermen door hun te leren hoe ze verdacht gedrag kunnen herkennen en door uit te leggen dat ze hun persoonlijke gegevens geheim moeten houden.

  Wanneer een bericht, link of e-mail moet worden vermeden
  • Als het van een vreemde komt

  • Als wordt gevraagd om accountgegevens

  • Als het te goed klinkt om waar te zijn

  • Als er een vreemde link of vreemd bestand is, zelfs als het afkomstig is van een bekende

  Wat je niet moet delen

  Zorg dat kinderen weten wat ze geheim moeten houden. Informatie als hun woonadres, de naam van hun school of hun telefoonnummer moet nooit online worden gedeeld op locaties waar vreemden deze informatie kunnen bekijken.

  Tips voor jonge kinderen

  Herinner je kinderen eraan dat sommige dingen die online staan, niet echt zijn en stimuleer ze om het aan je te vragen als ze het niet zeker weten.

  Tips voor grote kinderen

  Zorg er voor de zekerheid voor dat je kinderen weten hoe ze ongewenste contacten of mensen die hen lastigvallen, kunnen blokkeren.

 • Samen ontdekken

  Als je met je kinderen wilt praten over technologie, kun je veel makkelijker een gesprek beginnen als je weet wat ze leuk vinden.

  Leer de favoriete apps van je kinderen kennen

  In activiteitsrapporten van de Family Link-app zie je welke Android-apps en -games je kinderen het leukst vinden en waaraan ze de meeste tijd aan besteden.

  Beslis wat gepast is voor je kinderen

  Op Google Play is gezinsvriendelijke content aangeduid met een gezinsster, waarbij een voorgestelde leeftijdscategorie staat vermeld voor de content. Voor apps en games zie je aan de hand van de contentclassificaties voor welke leeftijden de app is bestemd. Je kunt filteren op deze classificaties. Tot slot kun je in de aanvullende informatie van een app lezen of er bij de app sprake is van advertenties, in-app-aankopen of machtigingen die je belangrijk vindt.

Family Link instellen

Voordat u de app downloadt, kunt u meer informatie bekijken over de apparaten die werken met Family Link en wat u moet doen om een account voor uw kind in te stellen.

Aan de slag
Android-telefoon