Veelgestelde vragen

We hebben de antwoorden verzameld op enkele van de meestgestelde vragen over Family Link. Gebruik je de app al en heb je zelf een vraag, ga dan naar ons Helpcentrum voor meer informatie.

Hoe werkt het?

Hoe werkt Family Link?

Ouders kunnen met de Family Link-app van Google in de gaten houden wat hun kind of tiener op het eigen Android-apparaat doet, en bepaalde digitale regels voor het gezin instellen.

Je kind of tiener heeft in de eerste plaats een geschikt apparaat nodig (bekijk welke apparaten werken met Family Link). Als dat geregeld is, kunnen ouders Family Link downloaden op hun eigen apparaat (Android of iPhone).

Als het kind of de tiener al een account heeft, helpt Family Link de ouder het eigen account aan het account van het kind te koppelen. Als onderdeel van die stap moet het kind of de tiener mogelijk ook de app Family Link (kind/tiener) op de eigen telefoon downloaden om het koppelen van de accounts te voltooien.

Ouders kunnen Family Link ook gebruiken om een Google-account te maken voor hun kind dat jonger is dan dertien jaar (of de geldende minimum leeftijd in je land). Daarna kan het kind op het eigen apparaat inloggen met het nieuwe account.

Nadat de accounts zijn gekoppeld, kunnen ouders Family Link gebruiken om bijvoorbeeld de schermtijd in de gaten te houden en de content die het kind gebruikt te beheren.

Blokkeert Family Link alle ongepaste content voor mijn kinderen?

Nee. Family Link blokkeert geen ongepaste content, maar sommige apps hebben hun eigen filteropties. Bepaalde Google-apps, zoals Zoeken en Chrome, hebben filteropties die je kunt vinden in Family Link. Ouders met een kind dat dertien jaar of ouder is, kunnen de beperkte modus in YouTube instellen om niet-gezinsvriendelijke content eruit te filteren. Houd er rekening mee dat deze filters niet perfect zijn. Het kan dus zijn dat expliciete, gewelddadige of andere content waarvan je niet wilt dat je kind die ziet, soms toch wordt weergegeven. We raden je aan de instellingen van de apps en de instellingen en tools van Family Link te bekijken om te bepalen welke geschikt zijn voor jouw gezin.

Kunnen ouders Family Link gebruiken op een Android-apparaat?

Ja. Ouders kunnen Family Link gebruiken op een Android-apparaat met KitKat (4.4) of hoger.

Kunnen ouders Family Link gebruiken op een iOS-apparaat?

Ja. Ouders kunnen Family Link gebruiken op een iPhone met iOS 9 of hoger.

Kunnen ouders Family Link gebruiken in een webbrowser?

Ouders kunnen sommige accountinstellingen van hun kind beheren in een webbrowser. Voor andere functies, zoals het instellen van schermtijdlimieten, moeten ouders de Family Link-app op een Android-apparaat of iPhone hebben geïnstalleerd.

Kunnen kinderen of tieners Family Link gebruiken op een Android-apparaat?

Family Link werkt het beste als je kind of tiener een Android-apparaat met versie 7.0 (Nougat) of hoger gebruikt. Mogelijk kan Family Link ook worden uitgevoerd op apparaten met Android 5.0 en 6.0 (Lollipop en Marshmallow). Ga voor meer informatie naar ons Helpcentrum.

Kunnen kinderen of tieners Family Link gebruiken op een Chromebook (ChromeOS)?

Kinderen en tieners kunnen inloggen bij hun Google-account op een Chromebook. Ouders hebben dan toegang tot bepaalde functies en kunnen bijvoorbeeld de Chromebook- en accountinstellingen van hun kind beheren en websitebeperkingen instellen. Klik hier voor meer informatie.

Kunnen kinderen en tieners Family Link gebruiken op een iOS-apparaat en in een webbrowser?

Kinderen en tieners kunnen inloggen op hun Google-account op een iOS-apparaat en in een webbrowser als hun ouder hiervoor toestemming geeft. Ouders kunnen dan nog steeds bepaalde accountinstellingen van hun kind beheren. Deze instellingen worden toegepast wanneer het kind is ingelogd en Google-apps en -services gebruikt op een iOS-apparaat of op internet. Andere functies van de Family Link-app, zoals het beheren van de apps die je kind mag gebruiken en het instellen van schermtijdlimieten, zijn niet beschikbaar voor ouders wanneer het kind een iOS-apparaat gebruikt of is ingelogd op internet. Meer informatie over hoe kinderen en tieners kunnen inloggen op een iOS-apparaat en in een webbrowser.

Hoelang duurt het om een apparaat en een Google-account voor een kind in te stellen?

Reken op ongeveer vijftien minuten om het Google-account en het Android-apparaat van je kind in te stellen.

Accounts

Moet een kind een minimum leeftijd hebben bereikt voordat het een Google-account mag hebben dat wordt beheerd met Family Link?

Nee, je bepaalt zelf wanneer je kind klaar is voor een eerste Android-telefoon of -tablet.

Ziet mijn kind advertenties als het is ingelogd op zijn Google-account?

Ja, de services van Google worden ondersteund door advertenties. Je kind kan dus advertenties te zien krijgen bij het gebruik van onze producten.

Kan ik Family Link gebruiken om toezicht op mijn tiener te houden?

Ja, Family Link kan worden gebruikt om toezicht te houden op tieners. Onder tieners verstaan we kinderen die ouder zijn dan dertien jaar (of de geldende minimum leeftijd die in jouw land wettelijk is vastgesteld). In tegenstelling tot kinderen die jonger zijn dan de geldende minimum leeftijd, kunnen tieners het toezicht op elk gewenst moment stopzetten. Maar als een tiener dat doet, krijg je hiervan bericht en wordt het apparaat van de tiener tijdelijk geblokkeerd en daardoor onbruikbaar gemaakt.

Kan ik mijn gezinsgroep beheren met het account dat ik via mijn werk of school heb gekregen?

Nee. Je kunt geen account van je werk of school gebruiken om een gezinsgroep te beheren. Voor Family Link kun je een persoonlijk Google-account gebruiken, zoals je Gmail-account.

Waarom mogen kinderen die onder toezicht staan slechts één Google-account op hun beheerde apparaat hebben geïnstalleerd?

Met deze beperking kunnen we belangrijk productgedrag bijhouden. Als er nog een account op het apparaat is geïnstalleerd, kunnen kinderen dat gebruiken om bijvoorbeeld zonder toestemming van de ouder apps uit Google Play te downloaden.

Wat gebeurt er als mijn kind dertien wordt (of de geldende minimum leeftijd in mijn land bereikt)?

Wanneer je kind dertien jaar wordt (of de geldende minimum leeftijd in je land bereikt), kan het overstappen naar een normaal Google-account. De ouders krijgen van tevoren een e-mail waarin staat dat het kind op de dag van de verjaardag het account kan overnemen. Dit betekent dat de ouders er dan geen controle meer over hebben. Op de dag dat het kind dertien jaar wordt, kan het ervoor kiezen het eigen Google-account voortaan zelf te beheren of dat voorlopig nog door de ouder te laten doen. Kiest je kind ervoor het eigen account voortaan zelf te beheren, maar wil je toch graag op de hoogte blijven van wat je kind doet? In dat geval kunnen de toezichtfuncties van Family Link opnieuw worden ingeschakeld met de app Family Link (kind/tiener) op het apparaat van je kind. Ga voor meer informatie naar ons Helpcentrum.