Pogosta vprašanja

Zbrali smo odgovore na nekaj najbolj pogostih vprašanj o aplikaciji Family Link. Če aplikacijo že uporabljate in bi tudi vi radi kaj vprašali, za več informacij obiščite naš center za pomoč.

Kako deluje

Kako deluje aplikacija Family Link?

Googlova aplikacija Family Link pomaga staršem, da so obveščeni, ko njihov otrok ali najstnik raziskuje v svoji napravi Android, in jim omogoča, da nastavijo določena digitalna temeljna pravila za družino.

Otrok/najstnik najprej potrebuje združljivo napravo (oglejte si, katere naprave delujejo z aplikacijo Family Link). Nato lahko starši prenesejo aplikacijo Family Link v svojo napravo (Android ali iPhone).

Če otrok/najstnik že ima račun, bo starš lahko s pomočjo nasvetov v aplikaciji Family Link povezal svoj račun z otrokovim. Otrok/najstnik bo za dokončanje postopka povezovanja računov morda moral prenesti aplikacijo Family Link (otroci/najstniki) v svoj telefon.

Starši lahko aplikacijo Family Link uporabijo tudi za ustvarjanje računa Google za otroka, mlajšega od 13 let (ali od veljavne starosti v vaši državi). Ko je postopek končan, se lahko otroci prijavijo v nov račun v svoji napravi.

Ko so računi povezani, lahko starši z aplikacijo Family Link opravljajo dejanja, kot sta spremljanje časa uporabe in upravljanje vsebine, ki jo otroci uporabljajo.

Ali aplikacija Family Link blokira vso vsebino, ki ni primerna za moje otroke?

Ne. Aplikacija Family Link ne blokira neprimerne vsebine, nekatere aplikacije pa imajo lahko svoje možnosti filtriranja. Nekatere Googlove aplikacije, na primer Iskanje in Chrome, imajo možnosti filtriranja, ki jih lahko najdete v aplikaciji Family Link. Za starše najstnikov, starih 13 let ali več, je Omejeni način v YouTubu izbirna nastavitev, ki vam pomaga izločiti morebitno vsebino za odrasle. Upoštevajte, da ti filtri niso popolni, zato ne blokirajo vedno vse neprimerne, nazorne ali druge vsebine, za katero ne želite, da bi jo otrok videl. Priporočamo, da pregledate nastavitve aplikacij ter nastavitve in orodja, ki so na voljo v aplikaciji Family Link, in se odločite, kaj je primerno za vašo družino.

Ali starši lahko uporabljajo aplikacijo Family Link v sistemu Android?

Da. Starši lahko uporabljajo aplikacijo Family Link v napravah Android s sistemom KitKat (4.4) ali novejšim.

Ali starši lahko uporabljajo aplikacijo Family Link v sistemu iOS?

Da. Starši lahko uporabljajo aplikacijo Family Link v napravah iPhone s sistemom iOS 11 in novejšimi.

Ali starši lahko uporabljajo storitev Family Link v spletnem brskalniku?

Starši lahko nekatere nastavitve otrokovega računa upravljajo v spletnem brskalniku. Za druge funkcije, kot je nastavitev omejitev časa uporabe, pa morajo imeti nameščeno aplikacijo Family Link v napravi Android ali iPhonu.

Lahko otroci ali najstniki uporabljajo aplikacijo Family Link v sistemu Android?

Za najboljše rezultate priporočamo, da otroci ali najstniki uporabljajo naprave s sistemom Android različice 7.0 (Nougat) ali novejše. Aplikacijo Family Link boste morda lahko uporabljali tudi v napravah s sistemom Android različic 5.0 in 6.0 (Lollipop in Marshmallow). Več o tem preberite v našem centru za pomoč.

Ali otroci/najstniki lahko uporabljajo aplikacijo Family Link v Chromebooku (ChromeOS)?

Otroci in najstniki se lahko prijavijo v svoje račune Google v Chromebookih. Starši lahko opravljajo dejanja, kot so upravljanje otrokovega Chromebooka in nastavitev računa ter nastavitev omejitev za obisk spletnih mest. Več o tem preberite tukaj.

Ali otroci/najstniki lahko uporabljajo aplikacijo Family Link v operacijskem sistemu iOS in spletnih brskalnikih?

Otroci in najstniki se lahko prijavijo v svoje račune Google v napravah iOS in spletnih brskalnikih ob soglasju staršev. Starši lahko še naprej upravljajo nekatere nastavitve otrokovega računa, te nastavitve pa se bodo uporabljale, ko je otrok prijavljen in uporablja Googlove aplikacije ter storitve v napravi iOS ali spletu. Druge funkcije v aplikaciji Family Link, kot sta upravljanje aplikacij, ki jih otroci lahko uporabljajo, in nastavitev omejitev časa uporabe, staršem ne bodo na voljo, ko otrok uporablja napravo iOS ali je prijavljen v splet. Preberite več o prijavi otroka/najstnika v napravah iOS in spletnih brskalnikih.

Koliko časa vzame nastavitev otrokove naprave in računa Google?

Za nastavitev računa Google in naprave Android otroka boste potrebovali približno 15 minut.

Računi

Ali obstaja spodnja starostna meja za upravljanje računa Google za otroka v aplikaciji Family Link?

Ne. Sami se odločite, kdaj je vaš otrok dovolj zrel za svoj prvi telefon ali tablični računalnik Android.

Ali bodo mojemu otroku prikazani oglasi, ko bo prijavljen v svoj račun Google?

Da, Googlove storitve se financirajo z oglasi, zato bodo otroku med uporabo naših izdelkov lahko prikazani oglasi.

Lahko z aplikacijo Family Link nadzorujem najstnikov račun?

Da, z aplikacijo Family Link lahko nadzorujete račune najstnikov (otrok, starejših od 13 let ali od veljavne starosti za soglasje v vaši državi). Najstniki lahko, za razliko od otrok, mlajših od starosti za soglasje, nadzor kadar koli ustavijo. Če to storijo, boste obveščeni, njihove naprave pa bodo začasno zaklenjene in jih ne bo mogoče uporabljati.

Ali lahko za upravljanje družine uporabim šolski ali službeni račun?

Ne. Službenih ali šolskih računov ni mogoče uporabiti za upravljanje skupine družinskih članov. V aplikaciji Family Link lahko uporabite osebni račun Google, na primer račun Gmail.

Zakaj imajo lahko otroci, katerih račune upravljajo starši, v nadzorovani napravi nameščen samo en račun Google?

Ta omejitev nam pomaga vzdrževati pomembne vidike delovanja izdelka. Če bi bil v napravi na primer še en račun, bi otroci lahko preklopili nanj in prenesli aplikacije iz Googla Play brez odobritve staršev.

Kaj se zgodi, ko otrok dopolni 13 let (ali veljavno starost v vaši državi)

Ko otrok dopolni 13 let (ali veljavno starost v vaši državi), se lahko odloči za prehod na običajen račun Google. Preden bo otrok dopolnil 13 let, bodo starši prejeli e-poštno sporočilo, v katerem bodo obveščeni, da bo otrok na svoj rojstni dan pridobil pravico, da prevzame nadzor nad svojim računom, zaradi česar starši ne bodo mogli več upravljati njegovega računa. Na dan, ko otrok dopolni 13 let, se lahko odloči, ali želi sam upravljati svoj račun Google ali želi, da ga zanj še naprej upravljajo starši. Če se otrok odloči, da bo prevzel nadzor, vseeno pa želite ostati obveščeni, lahko z aplikacijo Family Link (otroci/najstniki) v otrokovi napravi znova omogočite orodja za nadzor aplikacije Family Link. Dodatne informacije najdete v centru za pomoč.