Vanliga frågor

Vi har samlat svaren på några av de vanligaste frågorna om Family Link. Om du redan använder appen och undrar något hittar du mer information i vårt hjälpcenter.

Så fungerar det

Hur fungerar Family Link?

Med Family Link-appen från Google kan föräldrar hålla sig underrättade medan deras barn eller tonåring utforskar på sin Android-enhet, och skapa regler om användning av digitala enheter för familjen.

Först och främst behövs en kompatibel enhet (se vilka enheter som fungerar med Family Link). Sedan laddar föräldern ned Family Link till sin egen enhet (Android eller iPhone).

Om barnet eller tonåringen redan har ett konto får föräldern hjälp med att länka sitt konto till barnets konto i Family Link. Barnet eller tonåringen kan behöva ladda ned Family Link-appen (för barn och tonåringar) på sin mobil för att slutföra länkningsprocessen.

Föräldrar kan även använda Family Link för att skapa ett Google-konto till ett barn under 13 år (eller tillämplig ålder i deras land). När du är klar kan barnet logga in på sin enhet med det nya kontot.

När kontona har länkats kan föräldrar använda Family Link för att till exempel hålla ett öga på skärmtid och hantera innehållet som barnet använder.

Blockeras allt olämpligt innehåll för mina barn i Family Link?

Nej. Olämpligt innehåll blockeras inte i Family Link, men vissa appar kan ha egna filtreringsalternativ. I vissa Google-appar som Sök och Chrome finns filtreringsalternativ som du kan hitta i Family Link. Om ditt barn har fyllt 13 år kan du använda den valfria inställningen Begränsat läge i YouTube för att filtrera bort innehåll som kan vara avsett för vuxna. Observera att filtren inte alltid fångar allt, så sexuellt, våldsamt och annat innehåll som du inte vill att barnet ska se kan ibland visas ändå. Vi rekommenderar att du granskar appinställningarna, samt de inställningar och verktyg som finns i Family Link, för att avgöra vad som passar bäst för din familj.

Kan föräldrar använda Family Link på Android?

Ja. Föräldrar kan köra Family Link på Android-enheter med KitKat (4.4) och senare versioner.

Kan föräldrar använda Family Link i iOS?

Ja. Föräldrar kan köra Family Link på iPhone med iOS 11 och senare.

Kan föräldrar använda Family Link i en webbläsare?

Föräldrar kan hantera vissa av barnets kontoinställningar via en webbläsare. För andra funktioner, till exempel inställningar av skärmtidsgränser, måste föräldrar i stället använda Family Link-appen på Android eller iPhone.

Kan barn och tonåringar använda Family Link på Android?

Vi rekommenderar att barn och tonåringar använder Android-enheter som kör version 7.0 (Nougat) eller senare för bästa resultat. Det kanske även går att använda Family Link på enheter med Android-versionerna 5.0 och 6.0 (Lollipop och Marshmallow). Du hittar mer information i vårt hjälpcenter.

Kan barn och tonåringar använda Family Link på en Chromebook (ChromeOS)?

Barn och tonåringar kan logga in på sina Google-konton på Chromebook-enheter. Föräldrar kan till exempel hantera sitt barns Chromebook- och kontoinställningar och ange vilka webbplatser de kan besöka. Läs mer här.

Kan barn och tonåringar använda Family Link på iOS och i webbläsare?

Barn och tonåringar behöver en förälders samtycke för att logga in på sitt Google-konto på iOS-enheter och i webbläsare. Föräldrar kan hantera vissa av barnets kontoinställningar, och inställningarna tillämpas när barnet har loggat in och använder appar och tjänster från Google på en iOS-enhet eller på webben. Andra funktioner i Family Link-appen, till exempel hantering av vilka appar barnet kan använda och inställningar för skärmtidsgränser, är inte tillgängliga för föräldrar när barnet använder en iOS-enhet eller har loggat in på webben. Läs mer om inloggningar av barn och tonåringar på iOS-enheter och i webbläsare.

Hur lång tid tar det att konfigurera en enhet och ett Google-konto för ett barn?

Räkna med att det tar ungefär 15 minuter att konfigurera barnets Google-konto och Android-enhet.

Konton

Finns det en minimiålder för att barn ska få ha ett Google-konto som hanteras via Family Link?

Nej. Det är upp till dig att bestämma när ditt barn är redo för sin första mobil eller surfplatta med Android.

Ser mitt barn annonser när han eller hon är inloggad på sitt Google-konto?

Ja. Googles tjänster är reklamfinansierade och annonser kan visas för ditt barn när han eller hon använder våra produkter.

Kan jag hålla koll på min tonåring med hjälp av Family Link?

Ja. Du kan använda Family Link för att kontrollera tonåringar (barn som har fyllt 13 år eller tillämplig ålder för samtycke i ditt land). Till skillnad från barn under åldern för samtycke kan tonåringar när som helst avbryta kontrollen. Då får du en avisering om detta och tonåringens enheter blir låsta tillfälligt och kan inte användas.

Kan jag hantera familjen med hjälp av kontot som jag fått från skolan eller jobbet?

Nej. Det går inte att använda konton som du fått via jobbet eller skolan för att hantera en familjegrupp. Du kan använda ett personligt Google-konto med Family Link, till exempel ditt Gmail-konto.

Varför får barn med hanterade konton bara ha ett Google-konto installerat på sina kontrollerade enheter?

Den här begränsningen hjälper oss att skydda viktiga egenskaper i produkten. Om det exempelvis finns ett annat konto på samma enhet skulle barnen kunna byta till det andra kontot och ladda ned appar från Play utan föräldrarnas godkännande.

Vad händer när mitt barn fyller 13 år (eller tillämplig ålder i mitt land)

När barnet fyller 13 år (eller tillämplig ålder i ditt land) kan han eller hon välja att gå över till ett vanligt Google-konto. Innan barnet fyller 13 får föräldrarna ett e-postmeddelande med information om att barnet kan att ta över kontot på sin födelsedag. Det betyder att du som förälder inte längre kan hantera barnets konto. Den dagen då barnet fyller 13 kan han eller hon välja om de vill hantera Google-kontot själv eller fortsätta låta föräldern göra det. Om barnet väljer att ta över sitt konto men du ändå vill hålla dig underrättad kan kontrollverktygen i Family Link aktiveras igen via Family Link-appen (för barn och tonåringar) på tonåringens enhet. Mer information finns i vårt hjälpcenter.